DE EERSTE ENERGIESTRIJD

Oost- en West-Knollendam leefden 500 jaar langs elkaar heen, gescheiden door het water van de Zaan. Op de Dag van de Duurzaamheid (eind 2009) daagden de twee Noord-Hollandse dorpen elkaar uit. Vijftien huishoudens uit Oost- en West-Knollendam controleerden een half jaar lang fanatiek elkaars meterstanden. De deelnemers probeerden met minimale investeringen, zoals betere isolatie, wollen sokken en het stoken van de houtkachel, hun energieverbruik te minderen. Deze Zaanstrijd was het initiatief van Sorrel Jansen en Pepik Henneman. Het Noord Hollands Dagblad maakte een wekelijks verslag.


35% BESPARING GAS

De eerste energiestrijd is gewonnen door Oost-Knollendam. Het dorp wist 2,5% meer energie te besparen dan West-Knollendam. Samen bespaarden de dertig deelnemende gezinnen uit Oost- en West-Knollendam 35% gas ten opzichte van het gemiddelde van vorig seizoen. Een bijzondere prestatie, omdat werd gestreden en gemeten in de strenge wintermaanden. “In een ‘normale’ winter had de besparing zelfs 50% kunnen zijn,” aldus Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid. In de Koekfabriek in Zaanstad maakte hij de winnende families bekend. De familie Eiling (West) was het beste deelnemende huishouden: hun gemiddelde besparing van 5,59% was ruim vier procent beter dan dat van de uitblinker in Oost, de familie Van Geest. De familie Van Tol (West) en Van Geest (Oost) bespaarden het meeste elektriciteit, zo’n 30%. De gezinnen Kluyver (West) en Sluis (Oost) bezuinigden het meest op hun gasverbruik.


WARMTECAMERA

Om het strijdvuur in Oost- en West-Knollendam verder aan te wakkeren maakte Arno Vlooswijk in januari 2010 warmte portretten van de deelnemers en hun huis. Ook al bracht de Zaanstrijd de dorpen dichter tot elkaar, voor Knollendammers blijft de scheiding tussen Oost en West bestaan. Een West-Knollendammer verklaart de uitslag: “In Oost zitten meer, hoe zal ik het zeggen, alternatievelingen”. Ook een Oosterling heeft een verklaring voor de zege van het dorp: “West wil wat meer gemak en comfort.”