PROEF DE ENERGIESTRIJD

Energiestrijd_Hoorn_bierviltje_v1.jpg

Op zondag 12 maart draaide het niet alleen maar om de kachel die een graadje lager staat ingesteld, het aantal lampen dat is vervangen door LED of de frituurpan die niet te vroeg wordt aangezet. De deelnemers van Proef de Energiestrijd gaan nog een stapje verder. Een drankje, een amuse of een hoofdmaaltijd waarbij is nagedacht over de oorsprong van de ingrediënten en de bereiding. Want ook hiermee kan je natuurlijk veel energie besparen.

Benieuwd naar de foto's? Ga naar onze Facebookpagina.

WAT STOND ER OP HET MENU?

jp_coen_localv2.jpeg

Groentesoep en een...

jp_coen_local2.jpeg

groentespies bij Local Hoorn en JP Coen

Local Hoorn en JP Coen sloegen de handen ineen. Ze maakten een vergeten groentesoep van pastinaak en een lokale groentespies van de barbecue. Hierbij serveerden zij uiteraard lokaal bier en wijn.

Bij De Zwarte Olifant kon je een biertje bestellen dat is gebrouwen van ‘geredde aardappels’. In Nederland worden jaarlijks 340 miljoen kilo aardappelen weggegooid door overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes en zij vervangen een deel van de mout door deze geredde aardappelen. Door de neutrale smaak van aardappelen komt de hopsmaak sterker naar voren. Hier serveerden zij groentechips met een uiensalsa bij.

pieperbierv2.jpeg

Pieperbier...

zoV2.jpeg

en groentechips bij de Zwarte Olifant

De Klinker ging voor de Winterbarbecue, met op het menu, kakelvers, lokaal en verantwoord lekkers. Met een ruime keuze uit vega, vlees en vis.

Koning Pannenkoek bakte een prijswinnende pannenkoek. Hiermee won Frank de 4de plaats op de Nederlandse kampioenschappen. De naam: Pannenkoek de Westfriesch, een ‘streekpannenkoek’, lokale ingrediënten en dus duurzaam. Met opperdoezer ronde, gekarameliseerde witlof, zelf gemaakt appelstroop, westfrieschlander geitenkaas met walnoten en gieser wildeman stoofpeer.

Chefkok Mo en Jessica van The 80’s dachten het volgende: Als je bewust omgaat met het niet willen belasten van het milieu en energie wilt besparen, betekent niet dat je niet lekker kan eten. Zij serveerden een gin tonic met gin van Nederlandse bodem, een alcoholvrije cocktail met rood fruit en een amuse van komkommerspaghetti.