header_noordkop.jpg

ZIJPE WINT ENERGIESTRIJD NOORDKOP

25.jpg

Woensdagavond 9 mei was het Energieonderzoek Centrum Nederland getuige van de ontknoping van de Energiestrijd Noordkop. Drie wintermaanden lang probeerden de drie toekomstige fusiegemeenten Schagen, Zijpe en Harenkarspel meer energie te besparen dan hun buurgemeenten. Lange tijd leek het erop dat Harenkarspel met een straatlengte zou winnen, maar uiteindelijk bleek het toch gemeente Zijpe te zijn die met de eeuwige roem aan de haal ging.

46.jpg

Uiteindelijk bespaarde Zijpe gemiddeld 11% meer dan Schagen en 29% meer dan Harenkarspel. Harenkarspel bespaarde wel het meeste gas (17% meer dan Zijpe en 18% meer dan Schagen), maar verloor de strijd uiteindelijk toch op het elektriciteitsverbruik. De lachende gezichten van wethouders Blonk, Heddes en Treur laten echter zien dat deze 'strijd' geen verdeeldheid, maar eendracht heeft gezaaid. Ze kunnen terecht trots zijn!

65.jpg

De familie Veeman ontpopte zich tot ware meesters in de energiebesparing: ze bespaarden maar liefst 100% meer energie dan gemiddeld. Samen met de winnaars uit Zijpe werden ze uitgenodigd voor een gezellige kanotocht met lunch in het prachtige Jisperveld. Als klap op de vuurpijl bood Bert Havekamp hen en de andere strijders namens de Noordhollandse Energiecoöperatie een jaar lang gratis lidmaatschap van de NHEC aan. Zo kan niet bespaarde energie tenminste wel duurzame energie zijn!


2DE STRIJDBIJEENKOMST: TIPS VAN ARNO

Vlooswijk-olifant.jpg

Op de tweede strijdbijeenkomst gaf Arno Vlooswijk een presentatie over warmtefoto's. Volgens Vlooswijk kunnen wij nog heel wat leren van dieren. Hij raadt mensen aan warmteproblemen persoonlijk op te lossen met een warme trui. "Vader kan het bij 20 graden in huis wel warm hebben, maar de dochter kan dit koud vinden."
Wederom een gezellige en leerzame bijeenkomst met veel besparingstips van Vlooswijk en deelnemers.


IDEEËNBOEK NOORDKOP