kwadrant-2.jpg

SINT JOZEF WINT KWADRANTGROEP ENERGIESTRIJD

Sint Jozef in Leeuwarden heeft de Kwadrantgroep Energiestrijd gewonnen. Tijdens een gezellig eindfeest op 8 juni heeft het strijdteam de prijzen in ontvangst genomen. Sjonny Poelstra heeft met zijn team van Sint Jozef vol overtuiging gestreden voor een lager energieverbruik. Medewerkers en bewoners zijn enthousiast gemaakt tijdens verschillende activiteiten en door persoonlijk het gesprek aan te gaan.

Met dit enthousiasme zijn ook bewoners en collega’s aan de slag gegaan. Ramen worden op tijd gesloten, computers gaan nu ’s nachts uit en de keuken zet de noodzakelijke apparatuur zo laat mogelijk aan en zo vroeg mogelijk uit.

Daarnaast heeft Sjonny met zijn team de ruimte genomen en gekregen om maatregelen door te voeren. Daarmee zijn zij erin geslaagd om het functioneren van systemen beter in te regelen en een deel van de verlichting versneld te vervangen voor LED.

Op de locatie Berchhiem heeft Jan Dijkstra met zijn team zich ook volledig ingezet om besparing te realiseren. De inzet van Jan heeft geleid tot vele inzichten. Door organisatorische veranderingen en technische beperkingen aan de systemen konden deze inzichten niet direct vertaald worden in besparingen tijdens de strijd. Berchhiem zal de echte resultaten in de komende maanden gaan realiseren.

kwadrant-1.jpg

Ook op het hoofdkantoor van de Kwadrantgroep is gestreden. Een belangrijke besparing is gerealiseerd door de gebouwafzuiging buiten kantooruren laag te zetten. De afzuiging zuigt de warme lucht uit het pand die als verse koude lucht door roosters, kieren en deuren binnenkomt. Door de afzuiging buiten kantooruren te verlagen komt er minder koude lucht binnen die opgewarmd moet worden daarbij verbruikt de afzuiging zelf minder stroom.

Aandacht voor Energie in de hele organisatie, dat is de Energiestrijd. Deze aandacht ligt voor een belangrijk deel bij bewoners, medewerkers en vrijwilligers, “de gebruikers”. De Energiestrijd zorgt voor bewustzijn als het gaat om temperatuur, licht, lucht en het gebruik van apparatuur. Daarbij kan de gebruiker kleine maatregelen zelf nemen zoals het gebruiken van een sluisfunctie op de schuifdeuren, het later aanzetten van keukenapparatuur en timers plaatsen op apparatuur die ’s nachts uit kan.

Het bewustzijn van de gebruiker brengt systeemfouten aan het licht in verlichting, verwarming en ventilatie. Als het gaat om contracten met leveranciers, het bedenken, ontwerpen, investeren, en inregelen is betrokkenheid van managers, gebouwbeheerders en installateurs “de energie professionals” noodzakelijk.

Energiebesparing is een wisselwerking tussen de gebruikers en de energie professionals. Bij het streven naar een optimale energiehuishouding zijn beide niveaus nodig. Deze energiestrijd heeft bij de deelnemende locaties deze wisselwerking in gang gezet. Een mooi uitgangspunt voor verdere besparing in energie en geld.