header_alkmaar.jpg

Rembrandtkwartier wint Energiestrijd Alkmaar

Tijdens een drukbezochte feestelijke slotbijeenkomst in het Stadhuis werd op woensdag 21 maart 2012 de winnaar bekend gemaakt van de Energiestrijd Alkmaar.

120324_NHD_Artikel_slotbijeenkomst_Energiestrijd_Alkmaar.jpg

Noordhollands Dagblad, zaterdag 24 maart 2012 door Ruud Schmitz

P3216625.JPG

De winnende Energiestrijders

Het was een spannende nek-aan-nekrace, tijdens een winter waarin de Elfstedentocht bijna doorging. Uiteindelijk bleven de strijders van het Rembrandtkwartier hun concurrenten uit Bergermeer net voor. Het Rembrandtkwartier bespaarde 3% meer energie dan Bergermeer en 23% meer dan het Blaeustraatkwartier. Voor de winnende families Uiterwijk, Slooves en Kooge en ‘huurling’ Remco Nigten was er een leuke en gezonde prijs: een middag kanoën en picknicken op een mooie dag in mei in het prachtige Noord-Hollandse Jisperveld.
P3216618.JPG

Prachtig geschenk voor Richard Kooge

De familie Kooge ontpopte zich tot absolute held van de Energiestrijd en bespaarde maar liefst 29% meer energie dan gemiddeld. Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast beloonde Richard Kooge namens de gemeente Alkmaar een prachtig en uniek cadeau: een houten horloge op zonne-energie. De gemeente Alkmaar lanceerde tijdens deze slotbijeenkomst ook de communicatiecampagne ‘Kost je weinig energie’ van het Alkmaars Energieprogramma, waarover je hier meer kunt lezen.
P3216631.JPG

Tijd voor energiebesparing

De winnaars van deze leuke, leerzame en spannende strijd kent meer winaars dan de familie Kooge en het Rembrandtkwartier. Uiteindelijk zijn alle deelnemers winnaars en voor iedereen was er dan ook een leuk en toepasselijk prijsje. Later volgt de echt grote prijs: de eindafrekening van de energieleverancier!

Veel dank aan alle betrokkenen voor hun enthousiasme, inzet en energie. Wij hopen dat dit goede voorbeeld zal leiden tot nog veel meer Energiestrijden!

DE STRIJD EINDIGDE ZOALS DIE BEGON...

P2296452.JPG

.. met het opnemen van de meterstanden. Het strijdteam bedankt de bewoners van Bergermeer, het Blaeustraatkwatier en het Rembrandkwartier voor hun enthousiaste en soms fanatieke bijdrage aan de strijd. Hoeveel de deelnemers daadwerkekijk hebben bespaard en wie de strijd heeft gewonnen wordt 21 maart in het stadshuis bekendgemaakt. Ook wordt dan het energiestrijdboek editie alkmaar aangeboden met daarin ervaringen en beste tips!


3e STRIJDBIJEENKOMST: ZOEK HET WARMTELEK

IR_0848.jpg

Vier enthousiaste eerste jaar studenten die vanuit het MBO zijn doorgestroomd naar de HBO opleiding bouwkunde IN HOLLAND zijn het eens: ‘zo zouden wij nu nooit meer een huis bouwen’. Onder begeleiding van docent Cor Peerdeman gingen zij op zoek naar warmtelekken bij drie strijders. Met schokkende resultaten: zie de facebook pagina voor fotos en tips. Na afloop maakt hij ook snel nog even een groepsportret van de aanwezigen.


2e STRIJDBIJEENKOMST: TIPS VAN ARNO EN RUUD

nat-Energiebijeenkomst-4.jpg

Op 20 december is de strijd in volle gang! En de deelnemers worden steeds fanatieker in het opsporen van mogelijkheden voor besparing (zie op facebook filmpje van Ed uit Blaustraatkwatier hij heeft 2 weken kunnen experimenteren met de Wattcher)
Arno van Wayenburg bedenker van de Wattcher en Ruud Meijns van mo-techniek delen hun TIPS voor het besparen van energie. Van Wayenburg ging in gesprek over kleine, maar effectieve maatregelen met de strijders die de Wattcher mee naar huis hadden gekregen. Ruud Meijns legt uit wat je structureel kan veranderen in je technische systemen. Zie facebook pagina voor de 4 tips!(Fotografie gemeente Alkmaar)


IDEEËNBOEK ALKMAAR


1ste STRIJDBIJEENKOMST: NICOLAAS BEETS SCHOOL

nat-Energiebijeenkomst-3.jpg

Op 29 november kregen potentiele deelnemers meer informatie over de energiestrijd. De diversiteit aan bezoekers was groot. Van een echtpaar die tot nu toe slechts de kachel een graad lager hebben gezet tot een pionier die zijn huis energie leverend heeft gemaakt. Om het energie te meten leuk te maken zijn er Wattchers uitgedeeld. Met de Wattcher krijg je een beter inzicht in het energieverbruik van je huis. Een klein apparaatje in het stopcontact en iedereen kan eenvoudig en snel aflezen hoeveel elektriciteit er op dat moment in zijn huis wordt gebruikt. (Fotografie gemeente Alkmaar)


SPONSOR EN MEDIAPARTNER

logo_gemeente_alkmaar.jpg

Gemeente Alkmaar maakt de energiestrijd mogelijk. De energiestrijd past uitstekend binnen de Klimaatagenda. Vanuit deze agenda wil Alkmaar twee procent conventionele energie besparen en één procent conventionele energie omzetten in duurzame energie. De energiestrijd kan hier een bijdrage aan leveren. Ook de doelstelling voor energieopwekking uit het Alkmaars Energieprogramma is fors: in 2020 is het aandeel duurzame energie, verkregen uit zon en wind, gestegen naar twintig procent. ‘Samen met onze partners gaan we Alkmaar verduurzamen. We gaan voor een duurzame, leefbare en energieneutrale stad. Bewustwording staat daarbij centraal,’ stelt Jan Nagengast.
Het Noord Hollands dagblad maakt verslag van de strijd!